Hier vindt u actuele informatie over auteursrecht. Wordt lid van het Kennisplatform Informatierecht voor meer praktische informatie en om zelf mee te denken over de consequenties van nieuwe wetgeving!

Omdat van veel materiaal in de Archiefcollectie Nederland niet bekend en niet of nauwelijks te achterhalen is wie de eventuele auteursrechthebbenden zijn, stelt de beschikbaarstelling van mogelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal archiefinstellingen voor grote problemen.

Verschillende archiefinstellingen zijn de laatste jaren vanwege auteursrechtelijke kwesties voor de rechter gedaagd. Deze zaken hebben duidelijk gemaakt dat het publiceren van mogelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal een riskante zaak is. Alleen materiaal waarvan de instelling zeker kan zijn dat de rechten erop verlopen danwel gecleard zijn, kan zonder risico’s online gezet worden. Het zelf clearen van rechten is zeer arbeidsintensief. Daarom kiezen sommige instellingen ervoor hun risico’s af te dekken door het sluiten van licentieovereenkomsten met collectieve beheerorganisaties (cbo’s), zoals Pictoright (voor beeldmateriaal) en Lira (voor tekstproducties).

Wat doet KVAN/BRAIN?

KVAN/BRAIN volgt de wetgevingsontwikkelingen op dit terrein op de voet en probeert deze te beïnvloeden. Vertegenwoordigers van KVAN/BRAIN nemen daartoe actief deel aan de erfgoedbrede werkgroep Auteursrecht. Het bestuur van KVAN/BRAIN houdt over de ontwikkelingen op dit gebied contact met andere koepel- en kennisorganisaties in het erfgoed, zoals de Museumvereniging, FOBID Netherlands Library Forum, Kennisland en Digitaal Erfgoed Nederland.

Ook ondersteunt KVAN/BRAIN de (instellings)leden op het gebied van auteursrecht door voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren, hulpmiddelen zoals modelovereenkomsten op te stellen en zo nodig juridische expertise en/of bijstand in te huren.

Nieuws
Tussen 2016 en 2018 hebben veel archieven hun prentbriefkaartencollecties grotendeels op zwart gezet door de juridische onzekerheid die ontstond na een uitspraak van de rechtbank. Deze uitspraak is in hoger beroep verworpen. Archieven zouden deze collecties dus weer online kunnen zetten. Maar hoe…
Nieuws
Op 11 mei is het implementatiewetsvoorstel ‘Richtlijn auteursrecht’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze richtlijn vormt onderdeel van een groter pakket aan maatregelen die door de Europese Commissie zijn voorgesteld in het kader van een strategie voor een Digitale Eengemaakte Markt.
Nieuws
Foto’s die meer dan 70 jaar geleden anoniem zijn gepubliceerd zijn niet meer auteursrechtelijk beschermd. En voor online publicatie van oude archieffoto’s die nog wel beschermd zijn is ruim 4 euro per foto redelijk, en niet 75 euro per foto zoals de kantonrechter eerder besliste.
Nieuws
De uitspraak in de zaak van Erfgoed Leiden tegen uitgever Voet is opnieuw uitgesteld, dit keer tot 7 januari 2020.
Nieuws
Begin juli zou de uitspraak volgen van de zaak die door erfgoed Leiden is aangespannen op het onderwerp auteursrecht, specifiek met betrekking tot de zogenaamde "Voet/Roovers kwestie".
Nieuws
Op 13 mei 2019 diende het hoger beroep in de zaak van de heer Voet, als rechthebbende van de collectie Roovers, tegen Erfgoed Leiden en Omstreken.