Webinar ‘Het verhaal achter Nooitgedagt’

12 november 2020
Journaliste Yteke de Jong vertelt tijdens een webinar over de geschiedenis van het bedrijf Nooitgedagt. Het webinar wordt ingeleid door historisch kenner Jan Tabak.

Het webinar wordt georganiseerd door Stichting Bedrijfsgeschiedenis en vindt plaats op 18 november om 16.00 uur, onder de titel onder de titel ‘Het verhaal achter Nooitgedagt – een uniek bedrijf in een unieke stad’. Aanleiding voor het organiseren van het webinar is het verschijnen van het boek Nooitgedagt - Icoon van de Friese maakindustrie 1865-2003, waarin Telegraaf-journaliste Yteke de Jong de geschiedenis van het bedrijf Nooitgedagt beschrijft. De Jong komt oorspronkelijk uit de streek rond IJlst en maakte na een loopbaan bij PWC de overstap naar de journalistiek. Zij verslaat namens De Telegraaf onder meer de laatste ontwikkelingen rond KLM.

Factor van betekenis

Nooitgedagt is vooral bekend geworden vanwege de uitstekende schaatsen die werden gemaakt, maar maakte ook kinderspeelgoed en houtbewerkingsgereedschap. Nooitgedagt was gevestigd in het stadje IJlst en daar een factor van betekenis. Zo schalde de fabriekssirene dagelijks door het stadje, waardoor de IJstenaren altijd wisten hoe laat het was. De oude fabrieksschoorsteen van Nooitgedagt was een herkenningspunt tot ver in de omgeving.

Inleiding

Het webinar wordt ingeleid door Jan Tabak, historisch kenner van IJlst en schrijver van het boek IJlst, meer dan duizend jaar scheeprijk - 750 jaar stadsrechten, scheepsbouw en handel in IJlst. In welke context is Nooitgedagt in de 19e eeuw ontstaan? Hoe uniek was bedrijf en stad? Tabak woont sinds 1978 in Friesland en is van oorsprong onderwijzer. Hij is voorzitter van de Vereniging van Stadsbelang en medeoprichter en eerste voorzitter van de Stichting Nooitgedagt.

Deelname

Het webinar wordt aangeboden via Zoom en duurt een uur. Aanmelden kan bij Peter Glebbeek  of Joep Schenk